Bodom Trail 21k

Tulevan kesän tarkoituksenani olisi juosta läpi koko BUFF Trail Tour. Kyseessä on siis kilpailusarja, jossa kilpaillaan poluilla eri mittaisilla matkoilla ympäri Suomea. Sarjassa jokainen kilpailija saa pisteitä jokaisesta osakilpailusta ja pisteiden määrä määräytyy aikaerosta voittajaan. Sarja sisältää seitsemän osakilpailuja, joiden matkat vaihtelevat 21km – 55km välillä. Itselläni on tavoitteena Tourin ansiosta nähdä ja kokea Suomen kaunista luontoa eri puolilla Suomea sekä samalla tutustua muihin saman harrastuksen omaaviin juoksijoihin.

Tänään juostu Bodom Trail oli sarjan avaava osakilpailu ja matkana oli 21km. Tapahtuma järjestettiin Bodomjärven välittömässä läheisyydessä. Tapahtumassa oli tarjolla 21km sarjan lisäksi 12km sekä 6km matkat, joten tapahtumassa oli valinnanvaraa kaikentasoisille ja -ikäisille juoksijoille. Muutenkin Bodom Trail oli tapahtumana kaikenkaikkiaan erittäin onnistunut kokonaisuus. Järjestelyt oli hoidettu todella hyvin, esimerkiksi tavarasäilytys pelitti nopeasti ja turvallisesti  sekä reitin viitoitukset oli selkeästi merkitty maastoon. Erityismaininta täytyy antaa innovatiivisista tapahtumapaikalle saapumiseen ja poispääsyyn suunnitelluista ratkaisuista. Kisa-alueena toiminut Pirttimäen ulkoilumajan alue on hyvin pieni, johon ei olisi millään mahtunut kaikki tulemaan omilla autoillaan. Kuitenkin järjestäjä tarjosi mm. Kisabussin, joka lähti Helsingin keskustasta Kiasman edestä ja saapui suoraan tapahtumapaikalle. Tapahtumasta oli infottu myös rohkeasti luomaan kimppakyytejä ja porukka poimikin ahkerasti kyytiläisiä omiin kyyteihinsä. Kisapaikalla vallitsi muutenkin erittäin urheilujuhlaa aistittava tunnelma. Hymyä näkyi kaikkien kasvoilla.

Itseltäni meni valmistautuminen kisaan erittäin hyvin ja suunnitelmien mukaisesti. 8 päivää aikaisemmin juoksin yhdessä 4 muun Jyväskylän juoksuhirmun kanssa ns. viimeistelyharjoituksen 15km noin 62 minuuttiin. Tämän jälkeen kevyttä pk lenkkeilyä ja neljä päivää ennen kisaa juoksin vielä Auvisen Anssin kanssa avaavana harjoituksena 5x400m 1:23-1:13 aikoihin. Tämän ja kisan välissä käytännössä palauttelin ja toivoin hyvää superkompensaatiota kunnolle. Muutenkin talvella ja keväällä olen saanut juosta terveenä lukuunottamatta pientä juoksijanpolvea vuodenvaihteen tietämillä. Hyvän harjoituskauden olen siis saanut pidettyä päätreenien ollessa pitkä lenkki, VK 1 alueella tapahtuva 40-60min harjoitus sekä VK2 alueella juostut vetotreenit tai tasavauhtiset 30-40 minuuttiset.

Itse kisasta jäi itselleni positiiviset fiilikset. Sain jätettyä itsestäni metsään kaiken, mitä miehestä oli sinä päivänä jätettävissä ja maalissa saikin keräillä itseään hetken aikaa X-asennossa ketarat levällään. Lähdin startissa mahdollisimman edestä siinä toivossa, että välttäisin näin ruuhkat, jotka muodostuisivat polulle hypätessä alun hiekkatieosuuden jälkeen. Onnistuikin tässä ja voisi jopa sanoa, että liian hyvin, koska juoksin kärkiryhmän peesissä, jossa menijät ovat minua satakertaa kovempia poluntallaajia. En tiedä kilometriaikoja, mutta ensimmäinen kilsa taisi jonkun puheiden perusteella mennä jonnekin 3:20-3:35 hujakoille. Päästelin myös noin kaksi seuraavaa kilometriä kärkiryhmän tuntumassa kunnes ymmärsin himmatta. Tuota vauhtia jatkaessani en olisi selviytynyt kymmentä kilometriä pidemmälle. Tästä eteenpäin pienen huohottamisen jälkeen löysin itselleni sopivan vauhdin ja sain peesattua kahta muuta samaa vauhtia minun kanssa edennyttä juoksijaa. Oma juoksu tuntuikin todella hyvältä aina 12 kilometriin asti, josta lähdettin toiselle paljon teknisemmän maaston omaavalle lenkille. Tällä kierroksella löytyi reitiltä myös erittäin paljon mutaa ja liejua. Parhaimmillaan itse pludasin polvea myöten liejuun. Muta ja tekninen reitti jyrkkine ylämäkineen saikin noin 15 kilometrin kohdalla omat jalkani hapoille. Tipuinkin meidän kolmen juoksijan porukasta ja päätin vain taistella maaliin omaa maksimivauhtiani. Lopussa jouduin vielä nöyrtymään kolmelle juoksijalle, vaikka koitin kynsin ja hampain pysyä aina vähän aikaa jokaisen peesissä. Maaliin saavuin sijalle 25 ajalla 1:47:08. Kisan voittajalle hävisin 13min ja 41 sek.

Kaiken kaikkiaan omalta kohdaltani erittäin onnistunut kisa. Ainoastaan alun olisi voinut vetää hieman hiljempaa niin olisi voinut olla, että paukut olisi riittänyt paremmin maaliin asti. Mutta, näistä oppii, jos oppii. Seuraava retki suuntautuu noin puolentoista viikon päästä Kuusamon Rukalle ja Karhunkierrokselle. Siellä matkana 53km, joka tulee olemaan tähän asti pisin juoksu, jonka olen koskaan juossut. Siihen asti palauttelua ja siellä taas uudet kujeet ja tarinat.

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Bodom Trail 21k

  1. Hyvä tavoite, kaikki Trail Tourin kisat! Saa nähdä moniko vetää. Viime vuonna ei kukaan, ja kisoja oli yksi vähemmän. Varsinkin Pallas ja Tunturimaraton ovat sen verran lähekkäin, että jos täpöillä yrittää molemmat, niin loppukausi voi olla nihkeää. Mutta onneksi noihin voi tosiaan lähteä nautiskelemaan maisemista ja elämyksistä, eikä aina tarvitse vetää räkä poskella. Eihän pisteisiinkään lasketa kuin neljä parasta, niin kolme voi ottaa ulkoilun kannalta.

    Liked by 1 henkilö

    • Näin juuri. Tosin itsellä on usein ongelmia höllätä, jos numerolappu on rinnassa. Pallas ja Pyhä ovat kuitenkin niin lähekkäin toisiaan, että hyvin todennäköisesti jälkimmäisessä tulee väkisinkin fiilisteltyä hitaammalla tahdilla.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s